Vad är en f-gas?

Fluorerade växthusgaser (f-gaser) är syntetiska kemikalier där de flesta är mycket starka växthusgaser, oftast flera tusen gånger starkare än koldioxid. F-gaser utgör idag ca 2,5% av de totala växthusgasutsläppen inom unionen. De f-gaser som regleras i samband med den nya förordningen, EU/2024/573 är förtecknade i bilaga I, II och III. I stort omfattas alla syntetiska köldmedier av typen HFC, HFO eller blandningar av dessa, varav de allra flesta även klassas som PFAS-ämnen.

Kontrollintervall - när blir nästa kontroll?

Det enklaste sättet att veta är att lägga in uppgifterna om aggregatet i Anläggningskollen, då får du svaret direkt i form av intervall och senaste datum för nästa kontroll samt kompletterande information.

Vad är CO2e, även kallat koldioxidekvivalenter?

CO2e är ett sätt att ange hur stor växthuseffekt en gas har i jämförelse med samma mängd (kg) koldioxid (CO2). Genom att uttrycka växthusgasmängd i koldioxidekvivalenter kan man enkelt jämföra enskilda gasers bidrag till växthuseffekten. Omräkningen sker genom att man multiplicerar mängden (kg) av en växthusgas med gasens så kallade GWP-värde (Global Warming Potential). I Anläggningskollen kan du få hjälp med beräkningen och i Köldmedietabellen finns GWP-värdena angivna. I lagstiftningen är växthuseffekten normerad över en 100-årsperiod. Vid miljöanalyser (TEWI) är det även intressant att titta miljöpåverkan över en 20-årsperiod.

GWP-värden på regenererat respektive återvunnet köldmedium?

GWP-värdet på ett köldmedium förändras inte om det regeneras eller återvinns. Till exempel är GWP-värdet på R404A 3922 både för nytillverkat, regenererat och återvunnet.
Regenererat och återvunnet köldmedium omfattas inte av kvotsystemet i vilket enbart nytillverkat köldmedium ingår.

Vad anger GWP-värdet för ett köldmedium?

GWP-värde (Global Warming Potential) för ett köldmedium anger hur stor växthuseffekt en mängd av ett kg av köldmediet har i jämförelse med en mängd av ett kg koldioxid (CO2). Vet man köldmediets GWP-värde kan man enkelt beräkna hur många kg CO2e detta motsvarar. Det får man fram genom att multiplicera mängden köldmedium i kg med köldmediets GWP-värde. I Anläggningskollen kan du få hjälp med beräkningen. I lagstiftningen är växthuseffekten normerad över en 100-årsperiod. Vid miljöanalyser (TEWI) är det även intressant att titta på växthuspåverkan utifrån en 20-årsperiod. GWP-värderna för 100- och 20-årsperiod finns i Köldmedietabellen.

Får jag som privatperson installera en luft-luftvärmepump själv?

Nej, som privatperson får du inte installera denna typ av utrustning själv. Installationen får endast utföras av företag som är certifierat för f-gas och då av en person med personligt certifikat för f-gas, anställd i det certifierade företaget.. Den som bryter mot detta påförs miljösanktionsavgift i enlighet med SFS 2012:259, Förordning om miljösanktionsavgifter.

Hur vet jag om ett företag är certifierat för f-gas?

De allra flesta företag som har ett certifikat för f-gas finns registrerade hos INCERT. På INCERTS hemsida www.incert.se kan du söka på t ex företagets namn för att få reda på om de har ett giltigt certifikat. Du kan även söka på en mängd andra parametrar som ort, organisationsnummer mm. Företag som är certifierade för f-gas men men som inte certifierats av Incert, finns registrerade hos respektive certifieringsorgan. Alla certifieringsorgan för f-gas finns angivna på SWEDAC´s hemsida, www.swedac.se.

Hur vet jag om en person är certifierad för f-gas?

De allra flesta personer som har ett gällande certifikat för f-gas finns registrerade hos INCERT. Eftersom personuppgifter inte får publiceras (GDPR) kan du inte allmänt söka på en persons namn. Har du personens namn (rätt stavat krävs) och certifikatnummer, kan du dock se om det finns ett giltigt certifikat. Detta kan du göra på INCERTS hemsida www.incert.se där du även kan se vilka företag som har certifikat för f-gas. Det går att söka på företagets namn och på en mängd andra parametrar som ort, organisationsnummer mm. Det finns även en sökfunktion som visar vilka olika typer av certifikat (kategorier) de personer som är anställda i företaget har. Personer som är certifierade för f-gas men men som inte certifierats av Incert, finns registrerade hos respektive certifieringsorgan. Alla certifieringsorgan för f-gas finns angivna på SWEDAC´s hemsida, www.swedac.se.

Vem får göra ingrepp i köldmediekretsen i utrustning som innehåller f-gaser??

Endast personer som innehar ett gällande certifikat för f-gas får utföra dessa ingrepp. Även att ansluta ett manometerställ till tryckuttagen på en utrustning innebär ett ingrepp i köldmediesystemet och kräver därmed denna behörighet. Om ekonomiska transaktioner är inblandade ska även det företag som utför ingreppet vara ett certifierat företag.
Inom ett par år kommer det krävas certifikat för ingrepp i köldmediekretsen även för naturliga köldmedier som kolväten (t ex R290), koldioxid (R744) och ammoniak (R717).

Hur beräknas CO2e (koldioxidekvivalenter)?

Genom att uttrycka växthusgasutsläpp i koldioxidekvivalenter kan man enkelt jämföra de enskilda gasernas bidrag till växthuseffekten och addera dem med varandra. Omräkningen sker genom att man multiplicerar utsläppen (vikt) av varje växthusgas med gasens GWP-värde (Global Warming Potential)." Gå till Anläggningskollen så får du hjälp eller titta i Köldmedietabell för att hitta GWP-värderna. Wikipedia: "Koldioxidekvivalenter eller CO2e är ett mått på utsläpp av växthusgaser som tar hänsyn till att olika sådana gaser har olika förmåga att bidra till växthuseffekten och global uppvärmning. När man uttrycker utsläppen av en viss växthusgas i koldioxidekvivalenter anger man hur mycket koldioxid som skulle behöva släppas ut för att ge samma inverkan på klimatet. Räknat per utsläppt ton (1000kg) bidrar exempelvis metan 21 gånger mer till växthuseffekten än koldioxid, och ett metanutsläpp på 1 ton motsvarar därför 21 ton koldioxidekvivalenter.

Vad är en utrustning?

Branschen tillsammans med naturvårdsverket, gör bedömningen att en utrustning är att likställas med en köldmediekrets. Ett aggregat med två köldmediekretsar utgör därmed, som exempel, två utrustningar.

Behöver man vara certifierad för att skrota (nedmontera) en produkt eller utrustning som innehåller f-gaser?

Ja, fysiska personer och företag som tar produkter och utrustningar som innehåller fluorerade växthusgaser ur drift, måste vara certifierade för f-gas. OBS! Kravet gäller alla produkter som innehåller f-gaser även om nedmontering inte innebär ett ingrepp i köldmediekretsen. Kravet gäller oavsett fyllnadsmängd.

Vilka produktförbud träder i kraft 1 jan 2025?

Med produktförbud avses slutdatum för att släppa ut (placera för första gången) angivna produkter på EU´s marknad. Det ställs olika krav på olika typer av produkter när det gäller vilket köldmedium som får användas med avseende på GWP-värde och typ (HFC/HFO/Blend). Se Försäljningsstopp.

Är R22 tillåtet?

HCFC (t ex R22) med fyllnadsmängd över 3kg får inte användas sedan 1 januari 2015. För utrustning som innehåller mindre än 3kg, får den användas om den var i drift 1 juni 2002 men inte fyllas på med nytt HCFC-köldmedium. När anläggningen tas ur bruk ska den skrotas, vilket innebär att den ska tömmas på köldmedium. Detta ska utföras av person med certifikat för f-gas.

Vilken förordning gäller - den nya europeiska f-gasförordningen (EU/2024/573) eller den nya svenska f-gasförordningen (SFS 2016:1128)?

Båda gäller! 11 januari 2024 trädde den nya europeiska f-gasförordningen EU/2024/573 i kraft och ersatte då den gamla förordningen EU/517/2014. Den 1 januari 2017 trädde den svenska f-gasförordningen SFS 2016:1128 i kraft och ersatte då den gamla svenska förordningen SFS 2007:846. EU/2024/573 utgör basen för f-gaslagstiftningen inom EU och varje medlemsstat kompletterar sedan med sin egen nationella lagstiftning. Den nationella lagstiftningen får inte strida mot den europeiska lagstiftningen men den får ställa särkrav så länge dessa inte hindrar den fria rörligheten av produkter och arbetskraft inom EU. SFS 2016:1128 innehåller alltså endast de svenska särkraven inom f-gasområdet och hänvisar i övrigt via EU/517/2014 till EU/2024/573.

Vilka köldmedier blir förbjudna vid service och underhåll?

En påverkande faktor över vilka köldmedier som får användas vid service och underhåll bestäms utifrån dess GWP-värde och om det är nytillverkat, regenererat alternativt återvunnet.

Stoppdatum för service och underhåll gäller enligt Påfyllnadsförbud:

Blir R404A förbjudet?

Stationär kyltrustning innehållande köldmedier med GWP-värde på 2500 eller högre (t ex R404A), får inte installeras sedan 2020 med undantag för militär utrustning eller utrustning avsedd för tillämpningar som är utformade för att kyla produkter till temperaturer under – 50 °C. Nytt köldmedium med GWP-värde på 2500 eller högre (t ex R404A), får inte användas sedan 2020 vid service eller underhåll av kylutrustning med en fyllnadsmängd på 40 ton CO2e eller mer. Från 1 jan 2025 gäller det all stationär kylutrustning oavsett fyllnadsmängd. Regenererat eller återvunnet köldmedium får dock användas fram till 2030. För luftkonditionering och värmepumpar oavsett fyllnadsmängd gäller följande datum för service och underhåll: 1 jan 2026 (nytillverkat) och 1 jan 2032 (regenererat/återvunnet) Se Påfyllnadsförbud.

Vilka produkter kommer att förbjudas framöver?

Stoppdatum för produkter (utrustning) som inte får släppas ut på EUs marknad. Se Försäljningsstopp.

Gäller den svenska f-gasförordningen (SFS 2016:1128) fortfarande?

Ja, SFS 2016:1128 gäller. Där den pekar på artiklar i EU/517/2014, hänvisas dessa vidare till motsvarande artiklar i EU/2024/573

Vad är nya europeiska f-gasförordningen (EU/2024/573)?

Från och med 11 mars 2024 tillämpas den nya f-gasförordningen EU/2024/573. Detta är det enskilt viktigaste vägledande dokumentet för utfasning av fluorerande växthusgaser (f-gaser) i Europa. Det är framtaget av EU-kommissionen, Parlamentet och Ministerrådet och är ett bra exempel på hur internationell samverkan kan göra skillnad. Det är också ett exempel på hur en bransch kan göra skillnad för klimatet. Direkt eller indirekt kommer alla som tillverkar, installerar och nyttjar kyl- och värmepumpsystem att påverkas. Den nya förordningen innebär nya regler om begränsningar, användning, återvinning och destruktion av f-gaser samt utbildning och certifiering som avser hantering av f-gaser och alternativa köldmedier. Resultatet av förordningen kommer att visa sig genom att f-gaserna gradvis fasas ut. Målet, och det enda syftet med denna förordning är att skydda miljön genom utfasning av fluorerade växthusgaser. Förordningen och övrig lagstiftning inom området finns att läsa under Lagstiftning.

Vilka är de viktigaste förändringarna i och med den nya europeiska f-gasförordningen EU/2024/573?

Inför nya regler om en snabbare utfasning än tidigare förordning (EU/517/2024) (Se Kvotsystemet)
Omfattar nu alla ämnen samt blandningar av dessa, som är upptaga i Bilaga I, II och III. Detta innebär att även HFO omfattas.
Att certifieringskraven utöver de fluorerade växthusgaserna nu även kommer omfatta de alternativa (naturliga) köldmedierna.
Inför nya regler kring läcksökningsrutiner- och kontrollintervall. (Se
Anläggningskollen)
Föreskriver nya villkor för placering av produkter på marknaden som innehåller f-gaser (Se 
Försäljningsstopp)
Inkluderar ytterligare typer av mobila anläggningar/fordon

Sammanfattning (Hem)

Uppgifter om GWP-värdet för de olika köldmedierna varierar - vad är det som gäller?

Det har dessvärre förekommit olika uppgifter på GWP-värdet för några vanligen använda köldmedier. Det beror på att man efterhand har blivit bättre på att räkna fram dessa värden och man har då justerat i köldmediernas datablad. De värden som ska användas är de som anges i f-gasförordningens EU/2024/573 och som för blandningar räknas fram enligt Bilaga VI. De värden som anges i Bilaga I är baserade på den fjärde utvärderingsrapporten (AR 4) från den mellanstatliga panelen för klimatförändringar (IPCC) om inte annat anges. För ämnen i Bilaga II, III och VI baseras GWP-värdet på AR 6 om inte annat anges. Det innebär att i förhållande till tidigare lagstiftning så kan GWP100 värdet för vissa köldmedium ha justerats. I Köldmedietabell hittar du de vanligast förekommande köldmediernas GWP-värde som är kopplade till lagstiftningen. Det finns även ett GWP20-värde för de flesta köldmedierna i tabellen. Detta är som en referens för att se hur påverkan ser ut för 20 år istället för 100 år som de lagstadgande värdena anges vid.

Kontrollintervallen för den periodiska läcksökningen – vad är det som gäller idag?

Intervall - läckagekontroll

Om gränsen i ton CO2e eller kg HFO uppnås av den totala fyllnadsmängden, ska intervallen mellan läckagekontroller som högst vara enligt tabellen nedan. 

Intervall

ton CO2e

kg HFO

12 månader 5 - <50 *,** 1 - <10 *,**
6 månader 50 - <500 10 - <100
3 månader 500 eller mer***

100 eller mer***


* Hermetiskt sluten utrustning (som är märkt som sådan) om fyllnadsmängden motsvarar 10 ton CO2e eller mer.
** Hermetiskt sluten utrustning som är installerad i bostadshus om fyllnadsmängden motsvarar 3kg eller mer av f-gas.
*** System med 500 ton CO2e eller mer eller 100 kg HFO eller mer måste utrustas med fast monterad läckagevarningssystem.

Utrustning som innehåller 5 ton CO2e eller mer av f-gaser från Bilaga I eller 1 kg eller mer av f-gaser från Bilaga II avsnitt 1, ska genomgå läckagekontroll. För hermetiskt sluten utrustning (som är märkt sådan) är det krav på periodisk läckagekontroll om fyllnadsmängden motsvarar 10 ton CO2e eller mer (Bilaga I) eller att den innehåller 2 kg eller mer (Bilaga II avsnitt 1). För hermetiskt sluten utrustning som är installerad i bostadshus är det endast krav om utrustningen innehåller 3kg eller mer av f-gas. 5 ton CO2e eller mer (Bilaga I) eller 1 kg eller mer (Bilaga II, avsnitt 1) - minst var 12:e månad* (för hermetiskt slutet system se ovan) 50 ton CO2e eller mer (Bilaga I) eller 10 kg eller mer (Bilaga II, avsnitt 1) - minst var 6:e månad* 500 ton CO2e eller mer (Bilaga I) eller 100 kg eller mer (Bilaga II, avsnitt 1) - minst var 3:e månad*,** *Då det finns läckagevarningssystem monterat får läcksökningsintervallet dubblas från 3 till 6, från 6 till 12 och från 12 till 24 månader. I Anläggningskollen kan du få hjälp att se vad som gäller för din utrustning och hela din anläggning.

Får jag som privatperson köpa en luft-luftvärmepump i en butik?

Ja, men du måste först kunna styrka att du har ett avtal med ett företag certifierat för f-gas för installationen av värmepumpen. Det kan därför dröja innan butiken kan frisläppa din order till dig.

Vad finns det för krav på märkning av produkter innehållande f-gaser?

Produkter och utrustning som innehåller eller vilkas funktion kräver fluorerade växthusgaser, ska märkas enligt följande:

  • En anmärkning om att produkten eller utrustningen innehåller fluorerade växthusgaser eller att dess funktion kräver sådana gaser.
  • Den vedertagna beteckningen för köldmediet (om det inte finns någon sådan beteckning, den kemiska beteckningen) samt mängden uttryckt i kg
  • Sedan 1 januari 2017, ska även fyllnadsmängden uttryckt i ton CO2e och GWP-värdet för köldmedier enligt Bilaga 1 eller blandningar av dessa, framgå av märkningen.
  • Från 1 jan 2025 omfattas även köldmedier enligt Bilaga II och III.

Hermetiskt sluten utrustning ska även innehålla följande information:

  • En anmärkning om att de fluorerade växthusgaserna finns i hermetiskt sluten utrustning.

Är det några förändringar när det gäller den årliga rapporteringen till kommunen?

Kraven på årsrapportering enligt SFS 2016:1128 av anläggningar där den sammanlagda fyllnadsmängden för all kontrollpliktig stationär utrustning är 14 ton CO2e eller mer, gäller fortsatt. När en ny svensk förordning träder i kraft kommer den med största sannolikhet omfatta även HFO och HFO-blandningar (Bilaga II avsnitt 1 i EU/2024/573) där fyllnadsmängden baseras på kg HFO.

När är det krav att installera läckagevarningssystem?

När någon köldmediekrets har en fyllnadsmängd av fluorerade växthusgaser som förtecknas i EU/2024/573 bilaga I (HFC-köldmedier), på minst 500 ton CO2e eller minst 100 kg av de som förtecknas i bilaga II avsnitt 1 (HFO-käldmedier), ska det säkerställas att utrustningen har ett läckagevarningssystem som varnar operatören eller ett serviceföretag vid läckage. Läckagevarningssystemets funktion ska kontrolleras minst var 12:e månad.

Vad innebär "kvotsystemet"?

Kvotsystemet är en av de viktigare delarna i förordningen avseende utfasning av f-gas. Systemet bygger på begränsningar (kvoter) för den totala mängden CO2e som per år får släppas ut (placeras) på EU:s marknad. Varje enskild importör, producent eller tillverkare blir tilldelad en kvot i form av CO2e. Vart tredje år reduceras kvoten vilket innebär att företagen tilldelas mindre och mindre eftersom den inte får överskridas. Om kvoten ändå överskrids ska det dras av från nästa års kvot genom en minskning på 200% av den mängd som har överskridits. Som konsekvens av att kvoterna anges i CO2e uppmuntras företag till att använda köldmedium med lägre GWP-värden, vilket innebär fler kg köldmedium för en given kvot. På grund av detta kommer tillgången till köldmedium med höga GWP-värden att begränsas vilket sannolikt medför en prisökning på dessa och att de framgent inte kommer att sättas på marknaden.

Får jag som importör eller återförsäljare sälja luft-luftvärmepumpar till privatpersoner?

Ja, men kunden måste först kunna styrka att ett avtal finns med ett företag certifierat för f-gas för installationen av värmepumpen.
Förfyllda aggregat i splitutförande så som till exempel luft-luftvärmepumpar får endast säljas till slutanvändare om det kan bevisas att installationen ska utföras av ett företag som är certifierat och av en person med certifikat för f-gas. Enligt EU/2024/573 får icke-hermetiskt sluten utrustning som innehåller eller är avsedda att fyllas med fluorerade växthusgaser som förtecknas i bilaga I och bilaga II avsnitt 1, endast säljas till slutanvändare om det kan bevisas att installationen kommer att utföras av ett certifierat företag.

Vad innebär den nya förordningen för mig som importör av köldmedier och förfylld utrustning?

Kyl- och luftkonditioneringsutrustning, värmepumpar som redan är påfyllda med ämnen som förtecknas i EU/2024/573, Bilaga I avsnitt 1 får inte släppas ut på marknaden om inte de ämnen som produkterna eller utrustningen fyllts på med redovisas inom det befintliga kvotsystemet. Tillverkare och importörer av produkter eller utrustning ska, när de på marknaden släpper ut redan påfyllda produkter eller redan påfylld utrustning, säkerställa att efterlevnaden av kraven i kvotsystemet är fullständigt dokumenterad och upprätta en försäkran om överensstämmelse i detta avseende. Genom att upprätta en försäkran om överensstämmelse ska tillverkare och importörer av produkter eller utrustning påta sig ansvar för att kraven i förordningen efterlevs. Tillverkare och importörer av produkter eller utrustning ska bevara dokumentationen och försäkran om överensstämmelse i minst fem år från utsläppandet på marknaden av de produkterna eller den utrustningen och ska på begäran göra dessa tillgängliga för den berörda medlemsstatens behöriga myndighet eller för kommissionen. Se i övrigt Artikel 19 i EU/2024/573

Är det några förändringar när det gäller MSA (Miljö Sanktions Avgifter)?

Nej, förordningen om miljösanktionsavgifter, SFS 2012:259 med tillhörande ändringar gäller tills vidare.

MSA (Miljö Sanktions Avgift) - när kan det dömas ut?

Operatören (ägaren, brukaren) har ansvaret för anläggningen och ska se till att uppfylla kraven. Företaget och personen som utför ingrepp i köldmediesystem med f-gaser ska uppfylla kraven på certifiering. Branschen tillsammans med naturvårdsverket tolkar lagstiftningar som reglerar MSA enligt följande: Genom att inte uppfylla föreskrivna krav på kontrollintervall ska en miljösanktionsavgift betalas med 5 000 kronor. Genom att inte ha installerat system för upptäckt av läckage där så krävs, ska en miljösanktionsavgift betalas med 5 000 kronor. Genom att inte ha upprättat och fört register ska en miljösanktionsavgift betalas med 2 000 kronor för mobilt och 5000kr för stationärt. Genom att inte informera (föranmäla) tillsynsmyndigheten ska en miljösanktionsavgift betalas med 5 000 kronor Genom att vara försenad med att lämna in årsrapport till den behöriga myndigheten ska en miljösanktionsavgift betalas med 1 000 kronor. Genom att inte uppfylla föreskrivna krav på certifiering ska en miljösanktionsavgift betalas: 1. för mobilt med 3 000 kronor, om den som är skyldig att betala avgiften är en fysisk person eller en ideell förening, och 2. för mobilt med 10 000 kronor, om den som är skyldig att betala avgiften är en juridisk person som inte är en ideell förening och 3. för stationärt med 5 000 kronor. Länk till lagstiftning finns här SFS 2012:259. Prisförändringar kan ha skett utan att det uppdaterats här.

Hermetiskt slutet - vad innebär det?

hermetiskt sluten utrustning: utrustning i vilken alla delar som innehåller fluorerad växthusgas tätats under tillverkningen i tillverkarens lokaler, genom svetsning, hårdlödning eller liknande fast hopfogning, vilket kan inbegripa förslutna ventiler eller förslutna serviceportar som möjliggör korrekt reparation eller bortskaffande, och vars fogar i det slutna systemet har ett fastställt läckage som är mindre än tre gram per år under ett tryck som uppgår till minst en fjärdedel av det tillåtna maximitrycket. Hermetiskt sluten utrustning undantas från krav på läckagekontroll om den innehåller mindre än 10 ton CO2e av f-gaser i Bilaga I eller mindre än 2kg av f-gaser förtecknade i Bilaga II, avsnitt 1 samt om den innehåller mindre än 3kg f-gaser och är installerad i bostadshus. Utrustningen måste vara märkt som sådan för att den ska betraktas som hermetiskt sluten.

Anmälan om nyinstallation eller konvertering - vad gäller?

Innan installation eller konvertering av ett befintligt aggregat görs, ska en föranmälan skickas in till tillsynsmyndigheten, vanligtvis kommunens miljökontor. Detta gäller för aggregat där fyllnadsmängden för någon köldmediekrets är motsvarande 14 ton CO2e eller mer. Kravet gäller inte för icke-yrkesmässig verksamhet som t ex privatpersoner eller äkta bostadsrättsföreningar. "En underrättelse ska lämnas i så god tid att samråd om åtgärdens utformning och miljöpåverkan kan hållas med tillsynsmyndigheten. Första stycket gäller inte 1. för en installation eller en konvertering till följd av ett oförutsett haveri om omedelbara åtgärder krävs för att undvika olägenhet för människors hälsa eller miljön eller betydande ekonomisk skada, eller 2. om valet av utrustning och köldmedium behandlas inom ramen för en ansökan om tillstånd eller en anmälan enligt 9 kap. miljöbalken."

Kan man märka utrustning som hermetiskt sluten i efterhand när den redan är satt på marknaden?

Nej, det kan man inte. Ur kommissionens vägledningsdokument för f-gasförordningen kan följande utläsas: Labels need to be put on the equipment when it is first placed on the market, i.e. when the EU equipment manufacturer first sells it to a distributor or other company, or when an importer releases the equipment for free circulation.

Vilka utrustningar ska räknas med i en anläggning?

Branschen tillsammans med naturvårdsverket, gör bedömningen att det enbart är de utrustningar som omfattas av periodisk läcksökning som ska räknas in i en anläggning. Mobila utrustningar som omfattas av krav på periodisk läcksökning enligt SFS 2016:1128 utgör en egen anläggning

Bidrar propan som köldmedium till förhöjda ozonhalter?

Nej, bedömningen är att de mängder som kan förväntas läcka från kyl- och värmepumpsystem är försvinnande små jämfört med de mängder som avges från andra aktiviteter i samhället. https://www.kylavarme.se/artikel/nytt-pa-koldmediefronten

Hur mycket energi krävs, respektive hur många ton CO2e utsläpp sker vid tillverkning av 1 kg av olika köldmedier?

I en artikel publicerad i Kyla & Värme nr 7 2024, görs en livscykelanalys för nytillverkat respektive regenererat köldmedium

Vi skulle gärna ta emot fler uppgifter i ämnet. Både nytillverkat och regenererat köldmedium är av intresse. Här kan ni skicka tips - Jag hittar inte svaret

  • R134a      kWh   ton CO2e
  • R410A      kWh   ton CO2e
  • R32          kWh   ton CO2e
  • R1234yf   kWh   ton CO2e
  • R290        kWh   ton CO2e
  • R744        kWh   ton CO2e
  • R717        kWh   ton CO2e

Jag har ett f-gascertifikat utfärdat i annat land, hur får jag det giltigt i Sverige?

Ett certifikat utfärdat i annat EU-land gäller också i Sverige men det måste finnas en svensk översättning av certifikatet. Kontakta Naturvårdsverket för ytterligare information.

Vad menas med underhåll och service?

Allt arbete, utom återvinning i enlighet med artikel 8 och läckagekontroller i enlighet med artiklarna 5 och 10.1 b i EU/2024/573, som innebär att kretsar som innehåller eller är utformade för att innehålla fluorerade växthusgaser öppnas, särskilt påfyllning av systemet med f-gas , borttagande av en eller flera delar i kretsen eller utrustningen, hopfogning av två eller flera delar i kretsen eller utrustningen samt reparation av läckor.

Vad avses med installation?

Sammanfogande av två eller fler delar eller kretsar som innehåller eller är utformade för att innehålla f-gaser, för att sätta samman ett system på den plats där det ska användas, som innebär sammanfogandet av köldmedierör i ett system för att utgöra en fullständig köldmediekrets, utan hänsyn till att systemet kan behöva fyllas på efter sammanfogning. Installation brukar i f-gassammanhang inte omfatta aktiviteten där fristående utrustning ställs på plats, kopplas in till el och därefter startas upp.

Vilka köldmedier ska räknas i kg istället för CO2e?

Fluorerade växthusgaser som förtecknas i avsnitt 1 i bilaga II (HFO-köldmedier) i EU/2024/573 ska alltid räknas i kg. För blandningar, t ex HFC/HFO-köldmedier, får man titta på vilken gräns, kg HFO eller ton CO2e, som inträffar först när det gäller krav på periodisk läckagekontroll, se Köldmedietabell eller använd Anläggningskollen.

Kommer det krävas ett certifikat för ingrepp i utrustning med naturliga köldmedier?

Ja, det kommer att krävas för alla typer av köldmedier i framtiden genom den nya certifieringsordningen EU/2024/2215 som trädde i kraft 29 september 2024. Senast den 29 september 2025 ska varje medlemsland kunna tillhandahålla utbildning och examination enligt de nya kompetenskraven för alla köldmedier. Senast 12 mars 2029 ska alla personer som utför aktiviteter enligt EU/2024/573, Artikel 10, punkt 1 a-c inneha certifikat i enlighet med certifieringsordningen.

När måste jag certifiera mig enligt de nya kompetenskraven?

Senast 29 september 2025 ska varje medlemsland kunna tillhandahålla utbildning och examination enligt de nya kompetenskraven för köldmedier. Senast 12 mars 2029 ska alla personer som utför aktiviteter enligt EU/2024/573, Artikel 10, punkt 1 a-c inneha certifikat i enlighet med certifieringsordningen.

Ingår det även ett praktiskt prov då jag gör en omcertifiering enligt de nya kompetenskraven?

Ja, för den köldmedietyp som man inte tidigare gjort ett praktiskt prov för. Se EU/2024/2215

Skrotningsintyg - vad gäller?

När anläggningen tas ur bruk ska den skrotas, vilket innebär att den ska tömmas på köldmedium. Detta ska utföras av person och företag med certifikat för f-gas. Skrotningsintyg för anmälningspliktiga anläggningar ska skickas in till kommunen. (kopierat från https://verksamt.se/bransch/hitta-tillstand/tillstand/hantera-koldmedier-UKR2092)

Uppföljande läcksökning - vad gäller?

När utrustningen är föremål för läckagekontroll enligt EU/2024/573, artikel 5.1 och när reparation har utförts avseende ett läckage, ska operatörerna av utrustningen säkerställa att utrustningen kontrolleras av en fysisk person som är certifierad i enlighet med artikel 10 tidigast efter en driftstid på 24 timmar men inte senare än en månad efter reparationen, för att bekräfta att reparationen har fungerat. För mobil utrustning som förtecknas i artikel 5.3 a, b och c får läckagekontroll utföras direkt efter en reparation.

När kan jag göra en omcertifiering enligt de nya kompetenskraven?

När genomförandeförordningen för certifiering träder i kraft har varje medlemsland 1 år på sig att tillhandahålla utbildning och examination enligt de nya kompetenskraven för köldmedier. Senast 12 mars 2029 ska alla personer som utför aktiviteter enligt EU/2024/573, Artikel 10, punkt 1 a-c inneha certifikat i enlighet med certifieringsordningen.

Vad innebär de nya kompetenskraven i certifieringen?

De innebär att alla personer som utför aktiviteter enligt EU/2024/573, Artikel 10, punkt 1 a-c måste inneha certifikat i enlighet med certifieringsordningen. Det betyder att det kommer krävas certifikat för alla typer av köldmedier. Dessa certifikat indelas i olika kategorier beroende på köldmedietyp, mängd och vilken typ av aktivitet som ska utföras.

Påverkar de nya kompetenskraven även certifieringen av företaget?

Ja, företagets certifikat kopplas till den kategori av personcertifikat som de anställda har, det vill säga att det ska finnas rutiner och utrustning anpassad för den verksamhet företaget bedriver.

Finns det några regler om användarförbud för f-gaser?

Nej, det finns inga konkreta användningsförbud på produkter som placerats på marknaden innan eventuella produktförbud trätt i kraft. Förordningen är utformad så att användningen av produkter med f-gaser på sikt fasas ut genom att tillgången på f-gaser kraftigt begränsas i kombination med att produktförbuden träder i kraft.

Vilka skyldigheter har berörda parter?

Vidta åtgärder som förhindrar utsläpp av f-gas (artikel 4) Förbud mot att släppa ut specifika f-gasprodukter och utrustning på marknaden (artikel 11 och bilaga IV) Förbud mot service och underhåll av viss utrustning med f-gaser med GWP över vissa värden (artikel 13) Förbud mot installation av elektriska ställverk med f-gaser med GWP över vissa värden (artikel 13) Krav på märkning av f-gaser i bulk och vissa f-gasprodukter och utrustning (artikel 12) Krav på f-gasproducenter att respektera sina HFC-produktionsgränser (artiklarna 14-15 och bilaga V) Begränsningar för f-gasproducenter och importörer av HFC i bulk samt av viss utrustning och produkter som är förladdade med HFC när de släpps ut på marknaden (HFC-kvotsystemet artikel 16 till 19 samt 21 och bilagorna VII & VIII) Licensskyldighet för importörer och exportörer av f-gaser i bulk och utrustning som innehåller dessa gaser och registreringskrav (artiklarna 20 och 22) Andra skyldigheter i samband med tull- och marknadsövervakningskontroller för importörer, exportörer och myndigheter (artiklarna 23-24) Förbud att exportera viss utrustning med -gaser och att handla f-gaser i bulk eller f-gasutrustning till stater som inte har ratificerat Montrealprotokollet senast 2028 (artiklarna 22 och 25) Årlig rapporteringsskyldighet för företag om deras f-gas-relaterade verksamhet (artikel 26) Medlemsstaternas skyldigheter att specificera hur de ska säkerställa effektiva, proportionerliga och avskräckande påföljder för överträdelser av f-gasförordningarna.

Vilka berörs av den nya förordningen, EU/2024/573?

Producenter av f-gaser (bulk)
Importörer och exportörer av f-gaser i bulk och utrustning som innehåller f-gaser
Tillverkare och distributörer av f-gasutrustning i EU
Operatörer av f-gasutrustning
Tekniker som utför ingrepp såsom service, installation, underhåll av utrustning eller återvinning av f-gaser
Installationer för regenerering och återvinning av f-gas

Vad gäller för de som handlar med f-gaser?

Fysiska personer eller företag (”juridiska personer”) som handlar med f-gaser som anges i bilaga I, II eller III till förordning EU/2024/573, antingen i bulkform eller i förfyllda produkter eller utrustning. Förordningen omfattar regler om handel, produktion och användning av dessa gaser samt åtgärder som syftar till att förhindra utsläpp. Dessa åtgärder inkluderar anställning av kvalificerad personal för underhåll och service, obligatoriska läckagekontroller samt gasåtervinning och destruktion vid slutet av livslängden för f-gasutrustning.

Vilka är de viktigaste förändringarna för de som importerar utrustning som innehåller f-gaser?

Importlicens (= giltig registrering som importör av förfylld utrustning/produkt i f-gasportalen) krävs för alla tullförfaranden, förutom vid tillfällig lagring. Nya förbud mot utsläppande på marknaden har införts (EU/2024/573, artikel 13 och bilaga IV) Uppgifter som ska lämnas i tulldeklarationen anges, dvs kvantitet i ton och i CO2e, f-gasportalens registreringsnummer (EU/2024/573, artikel 23). Utsläppande på marknaden av inhalatorer för uppmätta doser som är förladdade med HFC är inte längre undantaget från kvotsystemet utan kräver en försäkran om överensstämmelse som visar hur HFC omfattas av kvotsystemet, t.ex. omfattas av tillräckliga bemyndiganden från en kvotinnehavare eller delegationer från en behörighetsansvarig. Nytillträdande HFC-bulkimportörer som inte har ett referensvärde får inte längre godkänna sin kvot till utrustningsimportörer eller till behörighetsansvariga. Minsta HFC-kvantitet i importerade produkter/utrustning som måste omfattas av kvotsystemet har sänkts till 10t CO2e (EU/2024/573, artikel 19.6). Från och med 2025 är de nya minimitröskelvärdena för rapportering 10 ton CO2e för HFC och 100 ton CO2e för andra f-gaser, senast den 31 mars (EU/2024/573, artikel 26.4 och bilaga IX). För rapportering om 2023 års verksamhet 2024 gäller fortfarande reglerna enligt förordning EU/517/2014. Tröskeln för att lämna in en verifieringsrapport för import av förfylld utrustning som måste omfattas av kvotsystemet har satts till 1000t CO2e med en annan tidsfrist, senast den 30 april från 2025 (EU/2024/573, artikel 26.7). Den oberoende revisorn för att verifiera rapporten måste vara registrerad i f-gasportalen.

Vad gäller för importörer av utrustning som innehåller f-gaser?

Ha importlicens (=giltig registrering i f-gasportalen som utrustningsimportör) före importen. Se till att HFC omfattas av kvotsystemet, t.ex. genom att ha tillräckliga tillstånd (eller delegationer) innan de övergår till fri omsättning och upprätta en försäkran om överensstämmelse innan utsläppandet på marknaden. Se till att förbjuden utrustning inte släpps ut på marknaden (bilaga IV). Säkerställ korrekt märkning av den förfyllda utrustningen (artikel 12). Ange erforderlig information i tulldeklarationsdokumentet (artikel 23). Rapport om den f-gasrelaterade importen senast den 31 mars för föregående år (EU/2024/573, artikel 26 och bilaga IX). Låt en oberoende revisor verifiera rapporten och dokumentationens riktighet och från och med 2025 rapportera om föregående års verksamhet, revisorn ska vara registrerad i f-gasportalen och lämna in verifieringsrapporten senast den 30 april via rapporteringsverktyget . För rapportering 2024 om 2023 års verksamhet gäller fortfarande reglerna enligt förordning EU/517/2014.

Vilken typ av utrustning som innehåller f-gaser måste läcksökas regelbundet?

Stationär utrustning: kylaggregat, luftkonditionering, värmepumpar, brandskydd, organiska Rankine-cykler, elektriska ställverk.
Mobil utrustning: kylaggregat i lastbilar och släp; kylaggregat i lätta lastbilar, kylda containrar och tågvagnar); luftkonditioneringsapparater och värmepumpar i tunga fordon, skåpbilar, mobila maskiner som inte är avsedda för vägar som används inom jordbruk, gruv- och anläggningsverksamhet, tåg, tunnelbana, spårvagnar och flygplan.

Vad är ett naturligt köldmedium?

Man kan säga att de naturliga köldmedierna inte framställs syntetiskt så som de så kallade fluorerade växthusgaserna gör. Exempel på naturliga köldmedier är kolväten (t ex R290 propan), koldioxid (R744 CO2) och ammoniak (R717 NH3).

Vid upphandling av ny kyl- eller värmepumpsutrustning, vad behöver man tänka på?

Att man beställer en energieffektiv helhetslösning som under sin planerade livslängd kan brukas och servas med avseende på köldmedium, tillgång till kompetens och reservdelar.

Vad gäller för återvunnet köldmedium?

återanvändning: förnyad användning av en återvunnen fluorerad växthusgas efter en grundläggande reningsprocess, inbegripet filtrering och torkning.

För utrustning för vilken kontroll för läckage krävs enligt artikel 5.1 ställs följande krav: Registerföring av mängd (avtappat och påfyllt), typ av gas, certifieringsnummer för person, certifieringsnummer med identifieringsuppgifter för det företag som utfört ingreppet.

Återanvända gaser får endast användas av det företag som utförde återvinningen som ett led i underhåll eller service eller av det företag för vilket återvinningen utfördes som ett led i underhåll eller service.

Är det tillåtet att använda engångscylindrar?

Nej, sedan 4 juli 2007 är det inte tillåtet att använda engångsbehållare för fluorerade växthusgaser som förtecknas i bilaga I, tomma, delvis fyllda eller helt fyllda, som används vid service, underhåll eller påfyllning av kyl-, luftkonditionerings- eller värmepumpsutrustning samt brandskyddssystem eller elektriska brytare, eller för användning som lösningsmedel.