Välkommen till "nya" alltomfgas!
Kul att du hittar hit!

Vi hoppas att du kommer hitta informationen du söker. Utveckling av sidan pågår kontinuerligt, så ställ gärna frågor eller lämna synpunkter på innehållet. Målet är att informationen här blir så komplett som möjligt.
 

Den 11 mars 2024 trädde den nya F-gasförordningen i kraft!

Den nya förordningen, EU/2024/573, som alltså är den tredje i ordningen, trädde i kraft den 11 mars 2024. Samtidigt gäller den nationella lagstiftningen SFS 2016:1128 (såvida den inte motsäger EU/2024/573) fram till den har reviderats och harmoniserats med den nya EU-förordningen.     

Denna hemsida som ursprungligen skapades 2014 är tänkt som ett stöd för kyl- och värmepumpsbranschen, där alla berörda parter i branschen ska kunna söka information som rör just deras område. Det ska vara enkelt att hitta information om vilka regler som gäller för vem och när de träder i kraft. Den ska även vara ett stöd i planeringsarbetet för nyinstallationer och vid utbyten av kyl- och värmepumpsutrustning för att undvika onödiga kostsamma driftstopp och få långsiktigt fungerande och energieffektiva anläggningar.

Vad är nytt?

Snabbare utfasning och fler köldmedier berörs

F-gasförordningen innehåller delar som styr försäljningen (mängd som får placeras på EUs marknad) av f-gaser inom EU, genom att begränsa den totala mängden f-gaser, mätt i koldioxidekvivalenter (CO2e) som får säljas ett visst år. Tillverkare och importörer av f-gaser i EU har tilldelats kvoter som styr hur många ton koldioxidekvivalenter som deras försäljning av f-gaser får ge upphov till. En tillverkare kan då fritt välja att producera en mindre mängd (kg) av köldmedier med höga GWP-värden eller en större mängd (kg) köldmedier med lägre GWP-värden, så länge den totala miljöpåverkan (koldioxidekvivalenter) inte överstiger tilldelad kvot. (CO2e = m*GWP).
Den ursprungliga nedfasningstrappan (kvotsystemet) som beslutades i EU/517/2014, där EU skulle gå från totalt 183 Mton CO2e (100%) år 2015 till 38 Mton CO2e (20%) år 2030, har reviderats till en betydligt snabbare nedfasning där mängden 2030 nu är satt till 9 Mton CO2e. Förändringarna framgår av diagrammet nedan. F-gasförordningen undantar regenererat respektive återanvänt köldmedium från försäljningsbegränsningen.  

 

 

Om man tittar på de siffror för årligt läckage av f-gaser inom EU som EU-kommissionen redovisar för åren 2018-2021 (ihåliga gula staplarna) kan man se en trend (prickade gula linjen) som indikerar en möjlig brist på köldmedium inom en snar framtid. När det årliga läckaget blir lika stort som den tillåtna kvoten, finns inget utrymme (kvot) kvar för nyinstallation av utrustning som använder köldmedier som ingår i kvotsystemet. Att minska läckagen och snabbt övergå till alternativa köldmedier kommer ha en stor betydelse för att dämpa bristen och accelererande priser på de syntetiska köldmedierna. Ju högre GWP-värde desto större risk för brist och hög prisnivå.

En annan viktig förändring är att fler f-gaser omfattas av den nya förordningen. Ursprungligen omfattades endast HFC-köldmedier (Hydro Fluoro Carbons) och blandningar med dessa på grund av deras höga GWP-värden. Det finns en annan grupp f-gaser som benämns HFO (Hydro Fluoro Olefins) som har låga GWP-värden och som av den anledningen inte reglerades i de tidigare förordningarna men som omfattas av den nya förordningen. Några av dessa HFO-köldmedier används idag, framför allt R1234yf, för luftkonditionering i personbilar. 

Påfyllnadsförbuden vid service och underhåll utökas

I den nya förordningen utökas påfyllnadsförbuden som tidigare enbart gällde för kylutrustning till att nu inkludera även luftkonditioneringsutrustning och värmepumpar. Olika stoppdatum finns för nytt respektive regenererat eller återanvänt köldmedium samt att det finns två gränsvärden för GWP, 2 500 respektive 750. (se även Frågor & Svar). 

 

 

 

Mer omfattande produktförbud

Genom att införa stoppdatum för att placera vissa typer av produkter innehållande f-gaser på EUs marknad, påskyndas en övergång till alternativa köldmedier som till exempel kolväten, koldioxid och ammoniak. Det som styr förbuden är olika faktorer som till exempel  köldmediets GWP-värde, användningsområde, nominell effekt med mera. (se Försäljningsstopp). Det finns inga stoppdatum som innebär användningsförbud när det gäller befintlig kyl- och värmepumpsutrustning med f-gaser men påfyllnadsförbud eller brist på köldmedium kan leda till att utrustningen måste konverteras eller skrotas.

Nya certifieringskrav införs

I och med den snabba utfasningen av f-gaser och därmed övergången till alternativa köldmedier, som tidigare inte omfattats av förordningen, införs en ny certifieringsordning, EU/2024/2215, för hantering av dessa. Under en övergångsperiod gäller befintliga f-gascertifikat, utfärdade enligt EU/517/2014, vilka på sikt kommer att ersättas av nya certifikat för den köldmedietyp man hanterar. Det innebär att det kommer krävas både företags- och personligt certifikat även för att få hantera alternativa köldmedier som HFO och naturliga köldmedier som kolväten (HC), koldioxid (CO2) och ammoniak (NH3).