Snabbare utfasning och fler köldmedier berörs?

F-gasförordningen innehåller delar som styr försäljningen (mängd som får placeras på EU´s marknad) av f-gaser inom EU, genom att begränsa den totala mängden f-gaser, mätt i koldioxidekvivalenter (CO2e) som får säljas ett visst år. Detta brukar benämnas som kvotsystemet. För att räkna ut koldioxidekvivalenten för en f-gas, multipliceras f-gasens massa (kg) med dess GWP värde (CO2e = m*GWP). Tillverkare och importörer av f-gaser i EU har tilldelats kvoter som styr hur många ton koldioxidekvivalenter som deras försäljning av f-gaser får ge upphov till. En tillverkare kan då fritt välja att producera en mindre mängd (kg) av köldmedier med höga GWP-värden eller en större mängd (kg) köldmedier med lägre GWP-värde, så länge den totala miljöpåverkan (koldioxidekvivalenter) inte överstiger tilldelad kvot. (CO2e = m*GWP).
Den ursprungliga nedfasningstrappan (kvotsystemet) som beslutades i EU/517/2014, där EU skulle gå från totalt 183 Mton CO2e (100%) år 2015 till 38 Mton CO2e (20%) år 2030, har reviderats till en betydligt snabbare nedfasning där mängden 2030 nu är satt till 9 Mton CO2e. Förändringarna framgår av diagrammet nedan. F-gasförordningen undantar regenererat respektive återanvänt köldmedium från försäljningsbegränsningen. 

Om man tittar på de siffror för årligt läckage av f-gaser inom EU som EU-kommissionen redovisar för åren 2018-2021 (ihåliga gula staplarna) kan man se en trend (prickade gula linjen) som indikerar en möjlig brist på köldmedium inom en snar framtid. När det årliga läckaget blir lika stort som den tillåtna kvoten, finns inget utrymme (kvot) kvar för nyinstallation av utrustning som använder köldmedier som ingår i kvotsystemet. Att minska läckagen och snabbt övergå till alternativa köldmedier kommer ha en stor betydelse för att dömpa bristen och accelererande priser på de syntetiska köldmedierna. Ju högre GWP-värde desto större risk för brist och hög prisnivå.

En annan viktig förändring är att fler f-gaser omfattas av den nya förordningen. Ursprungligen omfattades endast HFC-köldmedier (Hydro Fluoro Carbons) och blandningar med dessa på grund av deras höga GWP-värden. Det finns en annan grupp f-gaser som benämns HFO (Hydro Fluoro Olefins) som har låga GWP-värden och som av den anledningen inte reglerades i de tidigare förordningarna men som omfattas av den nya förordningen. Några av dessa HFO-köldmedier används idag, framför allt R1234yf, för luftkonditionering i personbilar. Man har konstaterat att både HFC- och HFO-köldmedier är väldigt svårnedbrytbara och att när de kommer ut i atmosfären bryts de ner till produkter som är miljö- och hälsoskadliga.